Polícia vidí zločin v kauze arcibiskupa Sokola

10.12.2012 Bratislava

Bratislava 10. decembra (TASR) - V kauze trnavského arcibiskupa Jána Sokola vidí polícia zločin. Informuje o tom dnešné vydanie Hospodárskych novín. Hovorca trnavskej prokuratúry Mojmír Huna totiž pre denník potvrdil, že vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

Trestné oznámenie podala audítorka, ktorá preverovala hospodárenie počas pôsobenia Sokola. Stalo sa tak po odvolaní Sokolovho nástupcu Róberta Bezáka. Dôvodom mal byť nevýhodný prenájom pozemkov, prevod cirkevných peňazí na Sokolov účet či 20 miliónov korún (663.878 eur) pre občianske združenie jeho synovca.

Ako ďalej uvádzajú Hospodárske noviny, v prípade zatiaľ nikoho neobvinili. Vyšetrovateľ podľa Hunu rozhodne o konkrétnom obvinení po vyhodnotení dôkazov, ktoré teraz zabezpečuje. Za zločin hrozí tri až osem rokov väzenia. Sadzba môže byť ešte vyššia, lebo podľa vyšetrovateľa bol spáchaný "závažnejším spôsobom", teda dlhšie obdobie.

Arcidiecéza si objednala nový audit. "Vzhľadom na prebiehajúci audit a šetrenie sa k celej veci nebudeme vyjadrovať," povedal denníku hovorca Dušan Kolenčík. Podozrenia vraj nechcú komentovať aj preto, aby nedošlo z ich strany k ovplyvňovaniu.
 

Vyberte región